Näin solmit solmion

 • Solmion solmiminen
 • Kuinka solmio solmitaan?

  Miten tämän pienen kangaspalan (jota solmioksikin kutsutaan) kanssa oikein tulee toimia? Tämä on luultavasti yksi miehiä eniten askarruttavimmista kysymyksistä, ja voi aiheuttaa paljonkin ärtymystä ja turhautumista. Valmiiksi solmitut solmiot ovat helppo ratkaisu, mutta oman solmion solmiminen on kunnioitettava taito. Tähän prosessiin alkaessa voi tuntua, että on itse enemmän solmussa kuin kaulassa roikkuva solmio. Tässä kohtaa me riennämme apuun: Olemme koonneet yhteen tavallisimmat kravattisolmut, joita avaamme helpoilla vaihe-vaiheelta-opastuksilla sekä videoklipeillä. Opit kuinka helpoiten vääntelet ja kääntelet tätä mystistä kangaspalaa, jotta lopputuloksena on täydellinen kravattisolmu. Let’s do this!

 • Kravattisolmu

  Solmio on elegantti asuste, josta on tullut hienostuneen tyylin symboli. Solmiolla on pitkä historia, joka juontaa juurensa 1600-luvun Ranskaan: Kuningas Ludwig XIII ihastui kroatialaisten palkkasotilaiden uniformuun kuuluvaan kaulan ympärille sidottavaan kangaspalaan niin paljon, että nimesi tämän asusteen kroaattien mukaisesti kravatiksi (La Cravate). Siitä lähtien kravattien muoto ja leveys on vaihdellut – ja solmimistekniikka on kehittynyt yhdessä vallitsevan muotisuuntauksen kanssa. Nykypäivän solmio näki päivänvalon jo 1920-luvulla, mutta senkin jälkeen solmiomuodissa on nähty eri trendejä esimerkiksi värin, leveyden ja materiaalivalinnan suhteen. 

 • Kravattisolmun tekeminen

  Mikäli olet valinnut pukeutua solmioon, on sinulla useita eri kravattisolmuja valittavana viimeistelemään asusi. Halusitpa sitten rennomman tai virallisemman lookin, voit kokeilla erityylisiä kravattisolmuja. Kravatin kaveriksi puettava asukin voi vaikuttaa solmun valintaan: Kuinka ylös asti haluat esimerkiksi napittaa kauluspaitasi? Osa kravattisolmuista on toisia suositumpia, joten tulemme keskittymään niistä seuraaviin: Windsor, Puoli-Windsor ja Four-in-hand.

 • WINDSOR (myös ”Full Windsor” tai ”Ranskalainen solmu”)

  Windsor-solmu on leveä ja symmetrinen kravattisolmu, joka historiallisesti on liitetty Windsorin herttuaan – vaikka hän ei koskaan itse käyttänytkään tätä kravattisolmua. Windsorin herttua käytti four in hand -solmua erityisen paksujen ja leveiden solmioiden kanssa, minkä lopputuloksena oli ”windsorimainen” leveä ja kolmiomainen kravattisolmu. Full Windsor sopii käytettäväksi leveäkauluksisen kauluspaidan kanssa, jotta solmulle on kunnolla tilaa kauluksien välissä. Katso meidän 10 askeltamme täydellisen Windsor-solmun tekemiseen alta: 

  1) Aloita solmion leveä pää vasemmalla puolellasi, solmion etupuoli oikein päin. Leveän pään tulee olla selkeästi pidempi.
  2) Vie leveä pää kapean pään yli oikealle puolelle.
  3) Vie leveä pää kapean pään ali ja vedä muodostuneen niskalenkin läpi.
  4) Vie leveä pää solmun ja kapean pään ali.
  5) Vedä leveä pää niskalenkin läpi.
  6) Vie leveä pää solmun yli.
  7) Vie leveä pää silmukan ali ja niskalenkin läpi uudelleen, jotta ensimmäisen silmukan päälle syntyy toinen silmukka. (Vältä kiristämistä tässä vaiheessa!)
  8) Vedä leveä pää uuden silmukan läpi. Nyt voit kiristää solmiota.
  9) Nosta solmua ylöspäin ja pidä samalla kiinni kapeasta päästä.
  10) Nyt voit kääntää kaulukset alas.

 • Windsor solmio
 • HALF WINDSOR (eli ”Puoli Windsor”)

  Puoli Windsor on ehdottomasti yksi tavallisimmista kravattisolmuista. Half Windsor on helppo solmia ja luo täydellisen muodon, joka ei ole liian tylsä eikä liian erottuva. Kokonsa puolesta Puoli Windsor on noin ¾ Full Windsorista (vaikka nimi viittaakin puolikkaaseen) ja on muodoltaan melkein symmetrinen. Seuraa alla olevaa opastusta ja opi solmimaan täydellinen Half Windsor-solmu.

  1) Aloita solmion leveä pää oikealla puolella ja kapea pää vasemmalla. Kapean pään tulee olla hieman navan yläpuolella (riippuen tietysti pituudestasi sekä solmion pituudesta ja leveydestä).
  2) Vie leveä pää kapean pään yli vasemmalle.
  3) Vie leveä pää kapean pään ali oikealle.
  4) Vie leveä pää keskelle kohti niskalenkkiä.
  5) Vedä leveä pää niskalenkin läpi ja vasemmalle.
  6) Vie leveä pää kapean pään edestä oikealle.
  7) Vedä leveä pää niskalenkin läpi alhaalta käsin.
  8) Vedä leveä pää eteen syntyneen silmukan läpi.
  9) Kiristä solmua vetämällä leveää päätä alaspäin. Säädä solmua nostamalla sitä ylöspäin.

 • Puoli Windsor solmio
 • FOUR IN HAND (eli ”Englantilainen solmu”)

  Eräs tavallisimmista kravattisolmuista, jonka tekeminen on hyvä hallita, on niin kutsuttu englantilainen solmu eli ”Four in hand”. Katso alla oleva ohjeistus, miten solmit tämän helpon ja elegantin kravattisolmun. On tärkeää, että solmion solmussa on oikea ”tyyli”, kun olet solminut sen valmiiksi. Tämä tarkoittaa, että solmun tulee olla kunnolla kiristetty, jotta sen alle syntyy pieni vekki. Voit valita solmia solmiosi joko tiukasti kaikki napit napitettuna tai löyhästi ylin paidannappi auki – tämä yksityiskohta luo persoonallisen silauksen kravattisolmulle.

 • Four in hand solmio
 • Four in hand – askel askeleelta

  1) Aseta solmio niskasi ympärille kuvan mukaisesti ja vie leveä pää kapean pään yli vasemmalle.
  2) Pidä kiinni kapeasta päästä ja pidä se suorasti paikoillaan samalla, kun viet leveän pään kapean pään ali oikealle.
  3) Vie leveä pää vielä kerran kapean pään yli vasemmalle.
  4) Vedä leveä pää niskalenkin läpi alhaalta käsin.
  5) Vedä leveä pää eteen syntyneen silmukan läpi. Kiristä ja säädä.

 • Solmion solmiminen
 • Valitse solmio:

 • Valitse puku: