Hääopas

 • Hääopas
 • PUKEUDU HÄIHIN OIKEIN

  Oletko sinäkin saanut monen muun tapaan kutsun kesähäihin? Hienoa! Häät ovat ehdottomasti yksi hauskimmista tilaisuuksista, johon osallistua – mutta monista muista juhlista poiketen, ovat häät enemmän kuin vain tavalliset kekkerit. Häät ovat erikoisjuhlava tilaisuus, joka vaatii mukaisensa arvokkaan ja asianmukaisen puvustuksen. Useimpiin häihin ei kannata ilmestyä vanhoissa farkuissa ja lempitennareissa, vaan asun valintaan on suotavaa käyttää hieman enemmän aikaa ja harkintaa. Hyvällä tuurilla saamasi kutsu sisältää valmiiksi pukukoodin (tai sinulla on jo kivenkova käsitys, siitä, mitä aiot pukea päällesi), mutta jos pukeutumisetiketti ei avaudu tai muuten vain kauhistuttaa – me autamme sinua!

  Alta löydät tietoa yleisimmistä asukoodeista sekä tietyistä perussäännöistä, joihin kannattaa olla perehtynyt. On kuitenkin hyvä muistaa, että ennalta annettua asukoodia tulee noudattaa parhaansa mukaan. Tämä osoittaa kunnioitusta juhlien järjestäjiä kohtaan, jotka ovat usein valinneet huolella häidensä teeman ja siihen sopivan pukukoodin.

 • HÄIDEN PUKUKOODIT

 • PUKU
  Tämän pukukoodin mukaisesti sinun tulee pukeutua pukuun, mutta puvun ei tarvitse olla yhtä virallinen kuin muissa asukoodeissa. Voit esimerkiksi kokeilla vapaammin eri värivaihtoehtojen välillä (suositeltavaa on kuitenkin välttää kokovalkoista).

  TUMMA PUKU (eli ”FORMAL”)
  Tämä pukukoodi on yksi tavallisimmista. Tumma puku ei tarkoita välttämättä ainoastaan mustaa pukua, vaan myös tummanharmaa tai tummansininen puku ovat sallittuja tämän etiketin mukaisesti. Pukukoodi on melko virallinen, joten suosittelemme valkoista kauluspaitaa puvun alle. Voit tuoda lisämaustetta lookisi asusteilla, mutta tumma solmio on suotava vaihtoehto.

  SMOKKI (eli ”BLACK TIE”)
  Frakista poiketen, sinulla on smokkiin pukeuduttaessa hieman enemmän valinnanvaraa värin suhteen. Tavallisin väri on musta, tummanharmaa tai tummansininen smokki. Kesäaikana voit pukea myös valkoisen smokkitakin ja mustat housut.

 • FRAKKI (eli ”ILTAPUKU” tai ”WHITE TIE”)
  Tällä pukukoodilla tarkoitetaan yksiväristä, mielellään mustaa, frakkia yhdistettynä valkoiseen frakkipaitaan, liiviin ja rusettiin. Voit terästää asuasi hanskoilla ja mustilla kiiltonahkakengillä.


  MUUT PUKUKOODIT
  Nykyään perinteisten pukeutumisetikettien rinnalle on noussut myös uusia, epävirallisempia asukoodeja, kuten casual, smart casual tai eri teemojen mukaisia pukukoodeja (kuten vaikkapa ”kesäisen hieno”). Mikäli olet suuntaamassa tällaisiin häihin, voit keskustella asuvalinnasta morsiusparin tai muiden vieraiden kanssa.


  VIIMEINEN VINKKI!
  Mikäli vielä kaiken tämän jälkeenkin sinusta tuntuu, että et oikein tiedä minkä tyyppisiin häihin olet suuntaamassa tai kutsusi ei ole sisältänyt viittausta pukukoodiin, ei ole lainkaan väärin konsultoida morsiusparia asiasta – voit ilman muuta kysyä juhlien järjestäjiltä, miten he ovat ajatelleet vieraidensa pukeutuvan. Jos et tunne morsiusparia tarpeeksi hyvin, suosittelemme, että keskustelet muiden kutsuvieraiden kanssa, miten he ovat tulkinneet juhlien pukukoodin.

 • PUKUKOODI ”PUKU”

  Tämän pukukoodin mukaisesti sinun tulee pukeutua pukuun, jossa sekä puvuntakki että puvunhousut ovat samaa sarjaa. Vaikka pukukoodi ei olekaan se kaikista virallisin, suosittelemme silti valitsemaan yhtenäisen puvun. Bleiseri yhdistettynä puuvillahousuihin, chinoihin tai farkkuihin on liian arkinen valinta tämän pukukoodin mukaiseksi asuksi – sen sijaan ne sopivat mainiosti, mikäli koodina on casual tai smart casual. Mikäli sinua on kutsussa kehotettu pukeutumaan pukuun, voit silti kokeilla vapaammin eri värivaihtoehtoja. Kesäkaudelle sopii hyvin vaaleampi puku (vältä kuitenkin kokovalkoista) ja täydellinen materiaalivalinta hellesäälle on hengittävä pellava tai puuvilla. Valkoinen kauluspaita on aina tyylikäs ja varma valinta, mutta se luokitellaan myös melko viralliseksi. Kokeile puvun kanssa vaikkapa vaaleansinistä tai vaaleanharmaata kauluspaitaa. Asusi viimeistelee tietysti kenkävalintasi ja tämän pukukoodin mukaisesti valinta on vapaa: Valitse perinteisemmät mustat tai ruskeat kengät mokkaa tai nahkaa, tai leikittele muodikkailla loafereilla tai oxfordeilla. Mukavuus ennen kaikkea! Joidenkin etikettien mukaisesti ruskeita kenkiä ei ole soveliasta pukea iltatilaisuuteen, mutta tämä sääntö on pian jäämässä muinaishistoriaan, joten meidän mielestämme voit yhtä hyvin jättää sen omaan arvoonsa!

  Jos et ole varma, mitä mieltä juhlien järjestäjä on tavallista värikkäämmästä puvusta tai trendikkäimmistä kengistä: Kysy rohkeasti ja vältyt väärintulkinnalta.

 • Pukukoodi puku
 • PUKUKOODI TUMMA PUKU (”FORMAL”)

  Tumma puku on luultavasti kaikista tavallisin ja nykyaikaisin pukukoodi häissä. Tämän asukoodin mukainen puku on lisäksi erittäin helppo ja tyylikäs, joten asuvalinnan kanssa epäonnistuminen on erittäin epätodennäköistä. Monien mielestä formal-pukukoodi on tylsä, sillä säännöt ovat edellistä pukukoodia rajoitetumpia, eikä tumman puvun kanssa voi leikitellä yhtä vapaasti. Tumma puku ei kuitenkaan välttämättä tarkoita ainoastaan mustaa pukua, vaan myös tummanharmaa ja tummansininen puku ovat sallittuja. Pukukoodi on kuitenkin suhteellisen virallinen, joten suositellemme aina valkoista kauluspaitaa tumman puvun alle. Voit kuitenkin ottaa hieman vapauksia asusteiden suhteen, tosin solmion on suositeltavaa olla tumma väriltään. Kenkien tulee olla mustat, mutta voit valita vapaasti mokkaiset, nahkaiset, loaferit tai oxford-kengät.

 • Pukukoodi tumma puku
 • Pukukoodi smokki
 • PUKUKOODI SMOKKI (”BLACK TIE”)

  Smokki on mielestämme tyylikkäintä, mitä mies voi päällensä pukea. Tärkeintä smokissa ei ole trendikäs design, kallis materiaali tai kuumin tuotemerkki – vaan istuvuus. Smokin tulee olla klassinen, ei liian iso eikä löysä, eikä varsinkaan liian tiukka. Smokin napitus voi olla yksirivinen tai kaksirivinen, takissa voi olla pystykaulus (peak lapel) tai shaalikaulus (shawl lapel) ja sen voi pukea liivin kanssa tai ilman. Asuun kuuluvista vaatekappaleista on monta eri versiota, eikä mikään ole toista virallisempi tai epävirallisempi. Smokkia löytyy perinteisesti kahdessa värissä: tummansinisenä ja mustana. Musta smokki dominoi selkeästi markkinoita, mutta mikäli haluat panostaa erityisen eleganttiin lookiin, joka erottuu edukseen, suosittelemme kokeilemaan sinistä smokkia. Viime vuosina smokkia on alkanut näkymään myös muissa väreissä, mutta mikäli sinulta ei vielä löydy perinteisempää sinistä tai mustaa, suosittelemme investoimaan näihin ensin. Mikäli haluat erottua joukosta voit sen sijaan varmistaa, että smokkisi istuu täydellisesti ja kaikki yksityiskohdat ovat huolitellusti oikeilla paikoillaan.

 • SMOKKIPAITA

  Smokkipaita on perinteisesti valkoinen, mutta yksityiskohdissa voi olla eroja. Paidan rintamuksessa voi olla pikeeraus, pliseeraus tai laskostus, täysin oman maun mukaan.  Paidan kaulus voi olla perinteisesti kauluspaidoissa nähtävä point- tai cut away- kaulus tai frakeista periytyvä pystykaulus (wing collar). Me suosittelemme valitsemaan kauluspaitakauluksen – osittain esteettisistä syistä, mutta myös käytännöllisistä syistä. Pystykauluksesta ei välttämättä ole apua pitämään solmuketta paikoillaan, minkä vuoksi kauluksen kärjet usein laskeutuvat solmukkeen päälle.

  SOLMUKE

  Solmuke on musta ja mielellään itse solmittu. Viime aikoina myös tummansininen solmuke on nostanut päätään. Tummansinisen solmukkeen valitessaan on hyvä muistaa, että myös vyöliivin tulee siinä tapauksessa olla tummansininen. Jos et ole varma, miten solmuke solmitaan, katso oppaamme täältä.

 • SMOKIN KANSSA SOPIVAT KENGÄT

  Minkälaiset kengät valita smokin kanssa? Joidenkin mielestä kenkien tulee olla kiiltonahkaa, mutta meidän mielestämme ”epäkonservatiivisemmat” kengätkin ovat sallittu. Kiiltäväpintaiset lakeerikengät ovat tosin erittäin tyylikkäät ja sointuvat hienosti yhteen smokin silkkikaulusten kanssa. Mikäli sinulta ei löydy kiiltonahkakenkiä, ajavat mustat huolella puhdistetut ja kiillotetut oxford- tai wholecut-kengät saman asian.  Mikäli haluat noudattaa smokkietikettiä viimeiseen asti, ovat niin kutsutut ooppera-avokkaat (opera pumps) kaikista muodollisin vaihtoehto.

  VYÖLIIVI (”CUMMERBUND-VYÖ”)

  Vyöliivi voi olla tyylikäs lisäys smokkiasuun, mutta väärintoteutettuna se voi myös heikentää kokonaisvaikutelmaa. Toisin sanottuna vyöliivi ei siis ole pakollinen, mutta voi tuoda lisäryhdikkyyttä, mikäli vyötä osataan kantaa hienostuneesti ja itsevarmuudella.  Vyöliiviin pätee samat säännöt kuin solmukkeeseen: mieluiten musta – mutta tummansinisen valitessasi, tulee solmukkeen olla saman värinen.

   

 • HÄÄVAATTEET

 • ASUSTEET

  Juhla-asun viimeistelyn A ja O ovat tietysti asusteet. Asusteet nimittäin luovat sen pienen, mutta merkittävän eron tyylikkään ja todella tyylikkään lookin välille. Tavallisesti solmion tai solmukkeen tulee olla samaa sarjaa taskuliinan kanssa. Tämä on luonnollisesti helppo ja toimiva ratkaisu, mutta mikäli haluat tuoda asuusi enemmän eloa, panosta sen sijaan yhteiseen tekijään – kuten esimerkiksi yhdistävään korostusväriin. Myös kalvosinnapit kannattaa valita huolellisesti muuhun asuun sopivasti.

 • SOLMIO VAI SOLMUKE?

  Valinta solmion ja solmukkeen välillä on persoonallinen, mutta yleisesti ottaen solmuketta tai rusettia käytetään muodollisimmissa tilaisuuksissa, ja useimmiten smokin tai frakin kanssa. Mikäli haluat kuitenkin pukea solmukkeen puvun kanssa, vältä mustaa tai valkoista väriä rusetissa. Valitse sen sijaan diskreetin yksivärinen tai rauhallisesti kuvioitu solmuke.

 • VYÖ JA KENGÄT

  Vöitä ja kenkiä koskien on olemassa yksi helppoakin helpompi sääntö: Ruskean vyön kanssa puetaan ruskeat kengät ja mustan vyön kanssa mustat kengät. Sen vaikeampaa ei tämä ole!